Ανθοκομικές & Γεωπονικές Επιχειρήσεις Ανθοπωλείο Garden Center Γεωπονικό Κατάστημα Φυτώριο Παραγωγής Έργα Πρασίνου

Ανθοπωλείο

Φρέσκα άνθη

Όταν αγοράζετε λουλούδια για το σπίτι σας ή σας τα έχουν χαρίσει, θέλετε η φρεσκάδα τους να διαρκέσει όσο το δυνατό περισσότερο.

Τα λουλούδια είναι ζωντανοί οργανισμοί και είναι ευαίσθητα, όπως κι εμείς, σε διάφορες ασθένειες, μικρόβια, βακτήρια και θέλουν κι αυτά την προσοχή και περιποίηση.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να:

Ξεκινήστε με ένα καθαρό βάζο & νερό

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη φρεσκάδα είναι τα βακτήρια. Τα βακτήρια και οι μύκητες είναι παντού και είναι έτοιμα να εισέλθουν στην επιφάνεια κοπής του μίσχου και να πολλαπλασιαστούν με αποτέλεσμα την σταδιακή αποσύνθεση.

Το ριζικό σύστημα ενός φυτού χρησιμεύει ως φίλτρο για τον περιορισμό της βρωμιάς, των μικροοργανισμών και των χημικών ουσιών να εισέλθουν και να εμποδίσουν την ικανότητα να απορροφά το νερό. Όταν το λουλούδι αποκόπτεται από το ριζικό σύστημα που διατηρεί τη ζωή του, χάνει αυτό το ζωτικό φίλτρο. Επομένως, είναι σημαντικό να αρχίζετε πάντα με καθαρό νερό για να προστατεύσετε και να διατηρήσετε το λουλούδι.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η ποιότητα του νερού.Κάποια στοιχεία που υπάρχουν στο νερό των κατοικημένων περιοχών επηρεάζουν την ποιότητα του νερού.

Νάτριο – Σε υψηλές συγκεντρώσεις σε μαλακό νερό, ιδιαίτερα εάν μαλακώσει με αλάτι, είναι τοξικό για τα τριαντάφυλλα και τα γαρύφαλλα.

Φθόριο – Προστίθεται σε πόσιμο νερό σε πολλές περιοχές για την οδοντική υγεία. Ενώ το φθόριο μπορεί να εμποδίσει τις κοιλότητες στα δόντια των παιδιών, είναι επιβλαβές για τη Gerbera, γλαδιόλα και τη φρέζια .

Ορυκτά – Σε πολλές περιοχές το πόσιμο νερό θεωρείται “σκληρό” γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα μετάλλων. Τα διαλυμένα ορυκτά εμποδίζουν την ικανότητα των λουλουδιών να ενυδατωθούν σωστά.

Κόψτε σε γωνία τουλάχιστον μία ίντσα του στελέχους. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι κηπουρικής, καθώς αυτό θα αποτρέψει τη θραύση του στελέχους και συνεπώς του αγγειακού συστήματος.

Η κεκλιμένη κοπή ανοίγει περισσότερο χώρο για την ενυδάτωση και εμποδίζει το άκρο του στελέχους να στηρίζεται απ ‘ευθείας στον πυθμένα του αγγείου που εμποδίζει τη ροή του νερού.

Τα φύλλα που θα βρίσκονται κάτω από τη γραμμή νερού στο δοχείο πρέπει να αφαιρεθούν. Φύλλα που κάθονται στο νερό θα σαπίσουν.

Οι φθορές στα φύλλα καθιστούν ένα καλό μέσο για τα βακτήρια και τους μύκητες, τα οποία θα γεμίσουν το αγγειακό σύστημα αποτρέποντας την ενυδάτωση και τελικά προκαλώντας θάνατο. ΜΗΝ αφαιρείτε όλα τα φύλλα κατά μήκος του στελέχους, τα λουλούδια απαιτούν τα φύλλα ως μέρος της διαδικασίας ενυδάτωσης.

Βάλτε το βάζο η οποιοδήποτε άλλο σκεύος που έχετε τοποθετήσει τα λουλούδια στο πιο δροσερό μέρος του χώρου σας. Αποφεύγετε τον άμεσο ήλιο, τα κοντινά μέρη σε σώματα θέρμανσης, αέρα του κλιματιστικού.

Επίσης αποφύγετε να βρίσκονται τα λουλούδια δίπλα σε μπολ με φρούτα κι αυτό γιατί τα φρούτα παράγουν αιθυλένιο που ωριμάζει και μαραίνει τα λουλούδια γρηγορότερα.

Αυτή η διαδικασία είναι καλό να γίνετε μέρα παρά μέρα.

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες θα χαρείτε τα λουλούδια σας φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα.