Ανθοκομικές & Γεωπονικές Επιχειρήσεις Ανθοπωλείο Garden Center Γεωπονικό Κατάστημα Φυτώριο Παραγωγής Έργα Πρασίνου

Ανθούριο Το φυτό εσωτερικού χώρου πραγματικό ...στολίδι

Γενικά Χαρακτηριστικά

Τροπικό πολυετές είδος με καταγωγή από την Κεντρική και Νότια Αμερική.
Στην οικογένεια Araceae (Αροειδή) όπου ανήκει το γένος Ανθούριο (Anthurium) ανήκουν περισσότερα από 700 είδη  αναμέσα τους και το ίδιας οικογένειας δημοφιλές Σπαθίφυλλο που μορφολογικά προσομοιάζει αρκετά με το Ανθούριο.
Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται τόσο στα πολύ ιδιαίτερης όψης άνθη όσο και στο εντυπωσιακό γυαλιστερό, σκληρό  και βαθυπράσινο φύλλωμα.
Η χρωματιστή “σπάθη” σε σχήμα καρδιάς που θεωρούμε άνθος είναι στην πραγματικότητα τροποποιημένα φύλλα του Ανθούριου και τα κανονικά μικροσκοπικά λουλούδια εμφανίζονται κατά μήκος του σπάδικα που δημιουργείται στο κέντρο κάθε σπάθης και στις πιο συνήθεις ποικιλίες έχει κίτρινο χρώμα.
Στις περισσότερες κοινές ποικιλίες Ανθούριο οι σπάθες έχουν έντονη κόκκινη απόχρωση, όμως έχουν δημιουργηθεί και πλήθος υβριδίων με λουλούδια σε ροζ, λευκό, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα.
 

Το ύψος ενός ενήλικου φυτού φτάνει τα 30-50 cm ενώ η παράπλευρη ανάπτυξή του είναι ελαφρά μικρότερη και ο ρυθμός ανάπτυξής του σχετικά αργός. Γι αυτό και το Ανθούριο ανήκει στα είδη που εύκολα καλλιεργούνται ακόμη και σε περιορισμένο χώρο. 

Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του Ανθούριου δημιουργούνται σε φωτεινούς εσωτερικούς χώρους με θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 30°C την περίοδο του καλοκαιριού και όχι χαμηλότερη από 20-22°C  στην διάρκεια του χειμώνα. Θερμοκρασίες μικρότερες των 10°C επιφέρουν καθολικό μαρασμό του φυτού.
Αναπτύσσεται και σε εξωτερικό χώρο, από τα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού, όταν επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες και υπάρχει ακόμη αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα, συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτές που το Ανθούριο αναπτύσσεται στο φυσικό τροπικό περιβάλλον των περιοχών καταγωγής του όπου ευδοκιμεί κυρίως ως επίφυτο.

Ανήκει στα τοξικά είδη εσωτερικού χώρου, λόγω του οξαλικού ασβεστίου που περιέχεται στα φύλλα του,  γι΄αυτό και συνιστάται η χρήση γαντιών κατά την φροντίδα του από άτομα με έντονες αλλεργίες, όπως και η τοποθέτησή του σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση κατοικίδια και παιδιά μικρής ηλικίας.Ανθισμένα φυτά Ανθούριου σε κόκκινο και ροζ χρώμα

 

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για το Ανθούριο ένα ελαφρύ φυτόχωμα εσωτερικού χώρου, με καλή αποστράγγιση.
Λόγω της σχετικά αργής ανάπτυξής του το Ανθούριο χρειάζεται μεταφύτευση όχι κάθε χρόνο αλλά κάθε 2-3 χρόνια και κάθε φορά σε γλάστρα 1-2 μεγέθη μεγαλύτερη της προηγούμενης.

Θέση: Χρειάζεται έντονο φως αλλά χωρίς άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Φυτά τοποθετημένα σε όχι φωτεινό σημείο παρουσιάζουν μειωμένη έως ανύπαρκτη ανθοφορία, ενώ σταδιακά και το φύλλωμα χάνει την λάμψη και την εντυπωσιακή του όψη.
Προτιμήστε γενικά όσο πιο ηλιόλουστη θέση αλλά μακριά από παράθυρα, όπως και από θερμαντικά – κλιματιστικά σώματα και δυνατά ρεύματα αέρα.
Κιτρίνισμα των φύλλων και σκουρόχρωμες κηλίδες στις άκρες τους είναι δείγμα ότι το φυτό εκτείθεται περισσότερο απ΄όσο αντέχει σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Ανθισμένα Ανθούρια
 

Πότισμα:  Όπως όλα τα τροπικά φυτά και το Ανθούριο χρειάζεται μέτρια παροχή νερού στις ρίζες αλλά έντονη υγρασία.
Στην διάρκεια του χειμώνα ποτίζετε περίπου κάθε 7-10 ημέρες, λίγο πριν το χώμα του στεγνώσει,  ενώ ανάλογα βεβαίως και με το σημείο που βρίσκεται τοποθετημένο στο διάστημα του καλοκαιριού θα χρειαστεί συχνότερο πότισμα, περίπου 2 φορές την εβδομάδα.

Το ψέκασμα του φυλώμματος αλλά όχι των λουλουδιών κάθε 3-4 μέρες με νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ευνοεί ιδιαίτερα το Ανθούριο, όπως και το περιστασιακό καθάρισμα των φύλλων του με ένα υγρό μαλακό πανί.
Απομακρύνετε το περίσσιο νερό από το πιατάκι της γλάστρας και για φυτά τοποθετημένα σε κασπώ βεβαιωθείτε ότι δεν λιμνάζει επί μέρες νερό του ποτίσματος που έχει σαν αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών.
Το κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων είναι τις περισσότερες φορές σημάδι πως το φυτό ποτίζεται υπερβολικά, ενώ αντίθετα το “ζάρωμα” του φυλώμματος δείγμα ότι χρειάζεται περισσότερο νερό.

Λίπανση:  Μικρή ποσότητα υγρού ενισχυτικού για φυτά εσωτερικού χώρου κάθε 3-4 εβδομάδες στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία και την γενική ευρωστία του φυτού.

Κλάδεμα: Το Ανθούριο δεν  χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα, παρά μόνο κόψιμο των λουλουδιών όταν αυτά μαραθούν και αφαίρεση τυχόν ξερών – κίτρινων φύλλων, κυρίως στην διάρκεια της άνοιξης, για να απομακρυνθούν τα φύλλα που συνήθως μαραίνονται στην διάρκεια του χειμώνα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

Ανθούριο
 

Ανθοφορία – Πολλαπλασιασμός

Υγιή και ενήλικα φυτά μπορεί να παραμένουν ανθισμένα ακόμη και στην διάρκεια ολόκληρης χρονιάς.
Λόγω και της μεγάλου χρόνου που διατηρούνται τα άνθη του Αθούριου συνήθως αυτά ανανεώνονται ανά 3-4 μήνες και ανάμεσα στις περιόδους ανθοφορίας μεσολαβεί ένα μικρότερο διάστημα που το φυτό δεν διαθέτει λουλούδια.
Ο πιο συνήθης και απλός τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με διαίρεση του  ριζώματος και των φύλλων, την περίοδο της άνοιξης. Απλά με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε κάθετα το φυτό στη μέση και φυτέψτε το κάθε κομμάτι σε διαφορετική γλάστρα.
Το Ανθούριο πολλαπλασιάζεται δυσκολότερα και με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα, όμως τα νέα φυτά δεν ανθοφορούν παρά μετά την πάροδο 2-3 ετών.
Ανήκει επίσης στα είδη που εύκολα ευδοκιμούν και χωρίς χώμα τοποθετημένα σε νερό.

Πρόκειται, γενικά, για ένα πολύ όμορφο και όχι δύσκολης καλλιέργειας φυτό εσωτερικού χώρου, λόγω χρώματος ταυτισμένο και με την περίοδο των χριστουγέννων, γι΄αυτό και ειδικά από το τέλος του φθινοπώρου σε όλα τα φυτώρια θα βρείτε εντυπωσιακά ανθισμένα φυτά Ανθούριου όχι μόνο για την διακόσμηση του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου αλλά και για να τα προσφέρετε ως δώρο την περίοδο των γιορτών.