Φυτώριο - Ανθοπωλείο Χανιά | Floraplant Garden Center

Alternative content

Get Adobe Flash player

Logo Flora Plant
 
 

Κατηγορίες Προϊόντων

 
 
 
Εμφάνιση Όλων | Σύμπτηξη Όλων
 
 
     
 
   
 
   
 
 
Αρχική Η Εταιρία Υπηρεσίες Κατάλογοι Νέα Συμβουλές Photo Gallery Επικοινωνία
 
 

Συμβουλές 

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ - ΑΡΧΕΙΟ PDF

 
 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΝΘΕΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ
 
Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των φρέσκων κομμένων λουλουδιών:
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

Αν τα μπουμπούκια από τα τριαντάφυλλα στο βάζο δεν άνοιξαν , αλλά δείχνουν να μαραίνονται και τα κεφαλάκια τους να γέρνουν , βουτήξτε τις άκρες των μίσχων σε καυτό νερό και αφήστε τις εκεί για 3 - 4 λεπτά . Κόψτε λοξά , αλλά λίγο , την άκρη του κάθε κοτσανιού και τυλίξτε όλες τις άκρες μαζί , σφικτά , με μία εφημερίδα . Βουτήξτε τα κοτσάνια σε παγωμένο νερό και αφήστε τα έτσι για 1-2 ώρες ή μέχρι να δείτε τα κεφαλάκια να σηκώνονται και πάλι περήφανα ...
 
Κάθε φορά που αγοράζετε ή παραλαμβάνετε σαν δώρο φρέσκα κομμένα άνθη φροντίστε:
 
   Πριν τα τοποθετήσετε σε βάζο να τα κόψετε προσεκτικά με πλάγια τομή στην άκρη τους. Έτσι δημιουργείτε μια νέα επιφάνεια με πολύ μεγαλύτερη και καλύτερη δυνατότητα απορρόφησης νερού. Το ιδανικό είναι να κόβετε τα στελέχη αυτών όντας βυθισμένα σε δοχείο νερού ή κάτω από τρεχούμενο νερό. Έτσι αποκλείετε τη περίπτωση φυσαλίδων αέρα να εισέλθουν στο στέλεχος και να εμποδίζουν το νερό να φθάσει στο άνθος. Ειδικά στα τριαντάφυλλα αφαιρείτε τα φύλλα από το κάτω μέρος τους αλλά προσέχετε να μην αφαιρείτε αγκάθια ή δημιουργείτε πληγές στο κορμό του στελέχους.
    
      Επαναλαμβάνετε τη παραπάνω διαδικασία εάν είναι δυνατόν κάθε μέρα αλλάζοντας παράλληλα και το νερό του βάζου σας. Επίσης πλένετε τα στελέχη αυτών και απομακρύνετε σάπια φύλλα και βρωμιές που δημιουργούνται από βακτήρια στο νερό.
     
      Βυθίζετε τα άνθη σε βάζο έτσι ώστε μέσα στο νερό να βρίσκονται τα στελέχη τους κατά περίπου τα 3/4 του ύψους αυτών. Εάν δεν έχετε το ανάλογο σε ύψος βάζο και τα άνθη είναι μακρύτερα τότε κοντύνετέ τα στο ανάλογο ύψος πάντα με πλάγια τομή.
      
      Τοποθετείτε τα άνθη πάντα σε κάποιο δροσερό σημείο του δωματίου σας, έτσι ώστε να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και μακριά από καλοριφέρ ή άλλες εστίες θέρμανσης.
     
      Μπορείτε επίσης να προσθέτετε στο νερό και μικροποσότητα "τροφής για κομμένα λουλούδια". Βοηθά στο να παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους. Μία "σπιτική συνταγή" παρασκευή; τέτοιας τροφής είναι (1) κουτ. γλυκού από χλωρίνη, ξύδι και (2) κουτ. γλυκού ζάχαρη σε (1) λίτρο νερού. Μπορείτε να προσθέτετε στο βάζο από αυτό το διάλυμα λίγο κάθε φορά.
     
       Στις ανθοσυνθέσεις και γενικά στις κατασκευές με άνθη σε διάφορα κασπώ φροντίστε εκτός από τα παραπάνω να γεμίζετε το κασπώ με νερό και να συμπληρώνετε ανάλογα τις επόμενες ημέρες.
        
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες μας θα διατηρήσετε τα λουλούδια σας φρέσκα και σίγουρα θα τα χαρείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
 
 
 
 
 

 

 

 Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή περιποίηση των φυτών σας

 

 
 
Κάθε φορά που αγοράζετε ή παραλαμβάνετε σαν δώρο κάποιο φυτό σε γλάστρα φροντίζετέ το σύμφωνα με:
 
 
 
Όλα τα φυτά χρειάζονται λίπανση. Γενικά προσθέτετε κάποιο υδατοδιάλυτο η κοκωδες  λίπασμα μία φορά το μήνα ακλουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες κάποιου ειδικού.
 
      
 
Εάν θέλετε να μεταφυτεύσετε κάποιο φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα
προσέξτε να μεταφέρετε ολόκληρη τη μπάλα αυτού με το ριζικό σύστημα
στη καινούργια γλάστρα.
 
    
 
Χρησιμοποιείτε πάντα χώματα καλής ποιότητας, επώνυμα και κατάλληλα
επεξεργασμένα για να μη μεταφέρετε στα φυτά σας προβλήματα
ασθενειών που πιθανότατα δεν είχαν.
 
   
 
Μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί μας. Θα είναι χαρά μας να σας παρέχουμε
πληροφορίες και βοήθεια και για άλλα θέματα που πιθανών σας ενδιαφέρουν.
 
 
 
 
  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ
 
ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΑΤΜΕ (ΚΑΜΠΙΑ)
ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Οι πολύ υψηλές και παρατεταμένες θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία του χλοοτάπητα. Γι΄αυτό σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:
 
Οι υψηλές θερμοκρασίες άνω των 35ο Κελσίου, οδηγούν τον χλοοτάπητα σε κατάσταση λήθαργου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεπεράσει εύκολα το οποιοδήποτε στρες που θα προκληθεί από κάποια προσβολή εντομολογική ή μυκητολογική. 
 
ΕΝΑΣ ΥΓΙΗΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ ΑΝΤΑΠΕΞΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΒΟΛΗ (ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΗ – ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΗ).
 
ΑΡΔΕΥΣΗ
Σωστή διαχείριση του νερού. Η περίσσια ποσότητα του νερού, όσο και η έλλειψη, προκαλεί κακές συνθήκες για την υγεία του τάπητα.
 
 Ποτίζουμε πάντα πρωινές ώρες.
 
Αποφεύγουμε τις υπερβολικές ποσότητες νερού. Κατά κανόνα η υπερβολική ποσότητα δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως από μυκητολογική άποψη. Ελέγχουμε επίσης εάν το σύστημα ποτίσματος λειτουργεί σωστά και κυρίως εάν κάποιος εκτοξευτής έχει βουλώσει ή απορυθμιστεί.
 
ΛΙΠΑΝΣΗ
Υγιής είναι ο σωστά λιπασμένος χλοοτάπητας. Σωστές ισορροπημένες λιπάνσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αποφεύγουμε αυστηρά την χρήση αζωτούχων λιπασμάτων. Το νιτρικό κάλι ενδείκνυται για το διάστημα αυτό.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 
Έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα για προσβολή από μύκητες – έντομα. Σωστή και άμεση διάγνωση μας βγάζει από δύσκολες καταστάσεις. Φέτος μετά από πολλά χρόνια παρατηρήθηκαν έντονες μυκητολογικές προσβολές στους χλοοτάπητες με μείγματα που περιέχουν poa και lolium. Λόγω  του ότι είναι και διάστημα διακοπών και η παρουσία μπορεί να είναι συνεχής:      
· Κάνετε προληπτικούς ψεκασμούς με μυκητοκτόνα π.χ. RINDOMILGOLD (300γρ./στρ.), ORTIVA (90ml./στρ), MANKOZEΜΠ (250γρ./στρ.) κ.ά. με εναλλαγή μεταξύ τους.  
·  Έλεγχο για εντομολογική προσβολή, κυρίως από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο για το έντομο Agrotis Segetum Noctuidae κοινώς καραφατμέ. Μπορεί να εξαφανίσει έναν κήπο μέσα σε λίγες ώρες. 
 
Σας παραθέτουμε συνοπτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του εντόμου, διότι παρατηρείτε μια έξαρση τις τελευταίες ήμερες.
 
Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα είναι απαραίτητο να γίνει μια νυχτερινή επέμβαση σε συνδυασμό μιας πυρεθρίνης (π.χ. Deltamethrine) με κάποιο διασυστηματικό εντομοκτόνο στις απαραίτητες δοσολογίες (η ύπαρξη πεταλούδων είναι μια σοβαρή ένδειξη ακόμη και αν δεν έχετε παρατηρήσει τα σκουλήκια).
 
Μετά από την πρώτη αντιμετώπιση πολύ καλό έλεγχο θα κάνει η βιολογική αντιμετώπιση με το Bacillusthuringiensis, το οποίο εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων είναι και τελείως ακίνδυνο και ατοξικό. Χρειάζονται όμως επαναληπτικοί ψεκασμοί, οι οποίοι πρέπει να είναι νυχτερινοί.
 
Μερικά από τα  σκευάσματα του B. Thuringiensis που κυκλοφορούν στην αγορά:
 
Agree 3.8 WP  ,Xentari 3 WG,  Bactospeine 3.2 WP,   Bathurine 3.2 WP,  Dipel 16000 3.2 WP,  Cordalene 7.5 OFκ.α.  Συνήθης δοσολογία 100γρ.σκευάσματος /100 λίτρα νερό.
 
Πολύ αποτελεσματικές είναι επίσης οι επεμβάσεις με συνδυασμούς:
 
Α) B. Thuringiensis και της φυσικής ουσίας Αζαντιρακτίνη
 
     NeemazalEC (azadirachtin 1%),  200cc/100 λίτρα νερό
 
Β) B. Thuringiensisκαι ενός ρυθμιστή ανάπτυξης
 
     π.χ. Steward 30 WG (indoxacarb 30%),  15γρ./100 λίτρα νερό
 
     Alsystin 25 WP (triflumuron 25%),  50γρ./ 100 λίτρα νερό
 
     Match 5 EC (hufenuron 5%),  60cc.σκευ./100 λίτρα νερό
 
Όγκος ψεκαστικού υγρού 50-100 λίτρα / στρέμμα
 
Επειδή καινούριοι πληθυσμοί μπορεί να εμφανιστούν, να είστε άγρυπνοι και να παρακολουθείτε συνεχώς τον χλοοτάπητα. Συστήνεται μάλιστα, με ένα φτυαράκι να ανασηκώνεται σε κάποια σημεία τον χλοοτάπητα για να ελέγχεται το υπέδαφος εάν υπάρχει ζωντανός πληθυσμός. Τις περισσότερες φορές η ύπαρξη σφηκών η διαφόρων πουλιών πάνω από τον χλοοτάπητα είναι ένδειξη παρουσίας του εντόμου.
 
Μετά από την πρώτη αντιμετώπιση είναι καλό να γίνει και μια επέμβαση με μυκητοκτόνο επειδή με το φάγωμα των φύλλων από το σκουλήκι μπορεί να μεταδοθεί κάποιος μύκητας.
 
Στην συνέχεια όταν οι θερμοκρασίες πέσουν, λιπάνετε με ένα λίπασμα με αυξημένες μονάδες αζώτου για να αναπληρωθεί η βλάστηση που έχει καταστραφεί.
 
Οι παραπάνω οδηγίες είναι ενδεικτικές. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στις δόσεις και τον τρόπο εφαρμογής. Οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται από γεωπόνο ή με την επίβλεψή του. Τα σκευάσματα που αναφέρονται μπορεί να μην έχουν έγκριση για συγκεκριμένη χρήση.
 
Παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε για οποιαδήποτε απορία σας με τους τεχνικούς της εταιρείας μας. 
 
 

 

Alternative content

Get Adobe Flash player

Alternative content

Get Adobe Flash player